14 december | Chanoeka-viering | Synagoge Delft

Dit jaar sluiten we de Chanoekaweek af met het aansteken van de kaarsjes in de synagoge. Op deze mooie feestavond verzorgen Moniek de Leeuw en Rosa Morena Russa de muzikale omlijsting met de bijbehorende Chanoekaliedjes.

Over Chanoeka
Tijdens Chanoeka vieren we acht dagen het wonder van de brandende olielamp met het dagelijks aansteken van kaarsen. Daarom werd dit joodse winterfeest vol rituelen rondom eten en cadeaus ook wel lichtjesfeest genoemd. Deze bijzondere week is het meest gevierde feest onder westerse joden.

Over de artiesten
Moniek en Rosa delen hun liefde voor Joodse muziek, klezmer, Jiddische liederen en Braziliaanse volksmuziek ‘Forro’ (For all). Moniek trad solo met lokale bands en met haar eigen band The Balcony Players op in India, Israel, de Balkan en Louisiana. Tijdens haar reizen deed ze inspiratie op voor haar eigen composities gebaseerd op de lokale traditionele muziek. Rosa Morena Russa (echte naam Kateryna Ostrovska) komt uit een joodse muzikantenfamilie en groeide op in Rusland en Oekraïne. Ze kwam op 17-jarige leeftijd naar Duitsland en studeerde rechten naast haar muzikale carrière. Ze componeert over culturele grenzen heen, houdt zich bezig met een grote verscheidenheid aan muzikale tradities en combineert deze tot een unieke mix in haar muziek.

Zie ook: video Moniek ; video Kateryna
www.synagogedelft.nl – Koornmarkt 12, Delft