Op 13 april (Palmzondag), 4 mei (Zondag Misericordias Domini) en 22 juni (Eerste zondag na Trinitatis) is er om 16.00 uur een muzikale vesperviering in de Lutherse kerk aan het Noordeinde. Medewerking wordt verleend door een vespercantorij onder leiding van Wim Loef. Het orgel wordt bespeeld door Willemijn Roodbergen.
Voorgangers zijn respectievelijk mw. Suus de Wilde, ds. Caroline der Nederlanden en ds. Barry Kriekaard. Zangers voor de ad hoc cantorij kunnen zich opgeven bij loefwim@gmail.com met vermelding van de stemsoort! De zangpartij dient thuis te worden ingestudeerd!
Geïnspireerd door het project L500B300 van de Stichting ‘Kerkmuziek Netwerk’ zingt de vespercantorij o.a. het koraal uit de cantate die Bach heeft geschreven voor de betreffende zondag.
De vespers of het avondgebed behoren oorspronkelijk tot de getijden in de rooms-katholieke en oosters-orthodoxe kerk. Het woord komt uit het Latijn, van vespera, dat avond betekent. In verschillende delen van de christelijke kerken – bijvoorbeeld in de Anglicaanse kerk – worden nog steeds dagelijks vespers of avondgebeden gehouden. Ook in Nederland zijn er de laatste decennia op vele plekken zondagse vespervieringen.
Het zijn korte vieringen, waarin het accent ligt op de gebeden, de stilte en de muziek. Er is ook een lezing. Deze sluit aan bij de zondag in het kader van het kerkelijk jaar. Meestal wordt deze kort ingeleid. Bijzonder wat onze vespers betreft is de medewerking van cantorijzangers die een koraal van Bach zullen vertolken uit de cantate voor de betreffende zondag of één van de omringende zondagen. De orde die gevolgd wordt, is die van 190a uit het liedboek.
In grote lijnen ziet een vesperviering er als volgt uit:
- Bij binnenkomst in de kerk nemen we in stilte plaats en bij aanvang luisteren we naar muziek (het preludium). Kijkend naar de brandende Paaskaars, symbool van Gods aanwezigheid in ons midden, worden wij stil voor God.
- Wij zingen het Openingsvers en de Lofprijzing zoals we die vinden bij 190a in het liedboek.
- Wij zingen een lied bij de tijd van de dag of de tijd van het jaar.
- Cantorij zingt het koraal van Bach.
- Wij zingen de psalm(en).
- Lezing
- Moment van verstilling
- Wij zingen het canticum: de lofzang van Maria
- Voorafgaand aan de gebeden zingen wij de gebedsaanhef zoals we deze vinden bij 190a.
- Gebeden met het Onze Vader (gezongen of gesproken), de voorbede, de gebedsstilte, het gebed van de dag of het Avondgebed (gezongen of gesproken)
- Wij zingen eventueel een slotlied, daarna de zegenbede met acclamatie, en luisteren naar de afsluitende muziek (het postludium).
U bent van harte welkom in de Lutherse Kerk aan het Noordeinde. Aanvang 16.00 uur, toegang is gratis.
We hopen deze vespervieringen te kunnen voortzetten in het najaar.
Project ‘Kerkmuziek Netwerk’
Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Luther zijn kerkliederen schreef en 300 jaar dat Bach zijn koraalcantates maakte. Om dit te vieren is door de Stichting ‘Kerkmuziek Netwerk’ het project L500B300 opgezet.
Het programma bestaat uit zang en een toelichting op het ontstaan, de vorm en inhoud van de liederen. Op tien verschillende plaatsen in Nederland wordt dit project uitgevoerd. Per locatie wordt de inhoud bepaald in samenwerking met lokale kerken, koren, orkesten en organist.
Er zijn ook zes podcasts gemaakt, die de moeite van het beluisteren waard zijn. Op www.l500b300.nl is alle informatie te vinden, o.a. over de zangmiddagen en de podcasts. Citaat uit het verslag over de twee zangmiddagen die georganiseerd werden in Utrecht en Rotterdam: “Deelnemers zijn telkens weer verrast en geïnspireerd door nieuwe kennis over de liederen en de koraalcantates en ze beleven vooral veel plezier aan de verschillende manieren om de liederen en Bachs muziek te zingen.”